Unutrašnja hidroizolacija podruma u slučaju vlaženja poda pod pritiskom i bez pritiska vode

Unutrašnja hidroizolacija podruma u slučaju vlaženja poda pod pritiskom i bez pritiska vode

II-Kellerinnenabdichtung-gegen-Bodenfeuchte-nicht-drueckendes-Wasser-und-drueckendes-Wasser

1 Prajmer
KÖSTER Polysil TG 500

2 Nivelisanje podloge
KÖSTER WP Mortar

3 Instalacija holkera
KÖSTER WP Mortar

4 Hidroizolacioni sloj
KÖSTER NB 1 "Fast"
KÖSTER NB 1 Flex
KÖSTER NB 1 Grey
KÖSTER NB 2 White

5 Hidroizolacija prodora cevi
KÖSTER KB-FIX 5

KÖSTER KB-Flex 200

6 Špric malter
KÖSTER Restoration Plaster "E" Grey
KÖSTER Restoration Plaster 1 Grey
KÖSTER Restoration Plaster 2 "Fast"
KÖSTER Restoration Plaster 2 "Light and Fast"
KÖSTER Restoration Plaster 2 "Light"
KÖSTER Restoration Plaster 2 White

7 Malter
KÖSTER Restoration Plaster 1 Grey

KÖSTER Restoration Plaster 2 "Fast"
KÖSTER Restoration Plaster 2 "Light and Fast"
KÖSTER Restoration Plaster 2 "Light"
KÖSTER Restoration Plaster 2 White
KÖSTER Restoration Plaster Coat
KÖSTER Silicone Paint White


Prilikom izvođenja naknadne hidroizolacije s unutrašnje strane koristi se mineralni hidroizolacioni sistem koji se u idealnim uslovima čvrsto povezuje s podlogom te ima visoku prionjivost i na vlažnim podlogama.

Hidroizolacija se nanosi na čistu, nosivu podlogu koja je očišćena od prljavština i ostataka materijala koji bi mogli smanjiti prionjivost. Stari malter se uklanja do čvrstog ziđa, fuge se stružu te se uklanja materijal koji ne prianja na podlogu. Kao prajmer se nanosi KÖSTER Polysil TG 500 za učvršćivanje podloge i veza. Na spojevima zid/pod se izvodi holker s KÖSTER Reparaturnim Mortom Plus.

Hidroizolacija ploče se izvodi s KÖSTER NB 1 Sivi. Ukoliko je potrebno da se hidroizolacija osuši u kratkom roku koristi se KÖSTER NB 1 Brzovezujući. Svaki sloj hidroizolacije se učvršćuje s KÖSTER Polysil TG 500. Ukoliko se želi dobiti svetlija podloga koristi se KÖSTER NB 2 Beli kao zadnji premaz.

Prodore cijevi se ispunjuje s KÖSTER KB-Flex 200 te se zatvara s KÖSTER KB-Fix 5.

U slučaju šteta nastalih od vlage se u pravilu zidove treba omalterisati sa KÖSTER Sanacijskim malterima. KÖSTER Sanacijski Malteri su otporni na vlagu (za razliku od maltera koje sadrže gips ili kreč). Imaju veliki volumen pora te dovoljnu čvrstoću kako bi u te pore mogli spremati soli koje preuzimaju iz zida a da se malter ne oštećuje. Nastanak kondenzata se zbog niske gustoće maltera i izražene hidrofobnosti smanjuje ili se u potpunosti izbegava. KÖSTER Sanacijski Malter popravlja klimu u prostoru.

Pre nanošenja KÖSTER Sanacijskog Maltera se nanosi špric načinjen od sanacijskog maltera koji se koristi pomešan sa KÖSTER SB Vezivnom Emulzijom kako bi se postigla veća površinska hrapavost te se s time omogućilo bolje prianjanje sanacijskog maltera. KÖSTER Sanacijski Malteri dostupni su u različitim varijantama (siva, bela, brzovezujuća, lagana i brzovezujuća lagana). U starijim objektirma se često KÖSTER Sanacijski Malteri koriste bez dodatnog bojanja. KÖSTER Sanacijski Malter - masa za izravnavanje postiže posebno glatku površinu maltera ukoliko se to zahteva radi optičkih razloga. Premazivanje bojama je moguće isključivo ukoliko se koriste boje/materijali koji su otvoreni za difuziju pare (npr. KÖSTER Silikonska Boja - Bela).

Važeći su podaci navedeni u tehničkim listovima.